Lokal historie

På baggrund af de indsendte billeder til "Glimt fra Gamle dage" på Vester Hornums tidligere hjemmeside, samt tilbagemeldinger fra borgerne i Vester Hornum har inspirerede Søren til at forsøge at indsamle materiale om byens historie.
I samarbejde med Vester Hornum Borgerforening blev der første gang den 5. november 2008 afholdt lokalhistorisk hyggeaften på Vester Hornum skole. Alle, der var interesseret og havde tilknytning hertil, var meget velkommen til at deltage.
Selvom der var god interesse blev tiden dog ikke til at oprette Lokalhistorisk Foreningen.
Her på siden kan du se noget af materialet som blev indsamlet for snart 10 år siden.
 

Vores KulturArv var på besøg i Vester Hornum den 22. og 23. maj 2009. Der blev ikke indsamlet historie fra Vester Hornum, men her kan du se nye og ældre fotos fra Vester Hornum:
http://www.voreskulturarv.dk/default.aspx?m=2&i=86

 
 
 
 
Fra bogen "De sidste Natmandsfolk i Vendsyssel" af Anton Gaardboe

Side 135:
Hans (Niels Frederiksen) kæreste var den ligeledes anholdte Ingeborg Klemmensdatter (født 1807), som var 22 år gammel og født i Vester Hornum by og sogn. Hendes forældre var en omløbende natmand Klemen Frederiksen og den medtiltalte Ellen Marie Andersdatter (Ved datterens dåb bliver hun i Vester Hornum sogns kirkebog kaldt Else M. Andersdatter).
Ingeborg, der stedse havde flakket om med moderen, indtil hun slog følge med N. Frederiksen, havde aldrig gået i skole eller stået til konfirmation. Hun havde ernæret sig ved at tigge brøde, smør og uld.
Dette sidstnævnte kærestepar har siden i mange år flakket om i Kjær, Hvetbo og Dronninglund Herreder, indtil de på deres gamle dage indrettede sig en jordhytte på Biersted Kær, hvor de begge to flere år siden lukkede
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En hilsen fra Per Dyreberg Pedersen

Selv om jeg er Flejsborgdreng - årgang 53 - er der da en masse minder der dukker op. Især når ens gamle skolekammerater dukker frem på skærmen. Men kan det passe at de fleste er blevet grå i toppen, hvis den da ikke er fuldstændig, måske lidt ujævn, skallet. Hår kan ikke undgås at ses fra næsen OG ører - halsen ligner et kludetæppe - og rygsøjlen minder om Ring Djursland ? Måske lidt overdrevet, men det kan vel egentligt godt passe på de fleste af denne årgang. Anders Fog - Anne Linnet - Peter A.G., fra samme årgang, har garanteret fået en slags ansigtsløftning - eller er det fordi vi har fulgt dem på tættere hold, de sidste 40 år, end ens gamle skolekammerater fra Vester Hornum OG Flejsborg?

Dog kunne der, ved at kigge lidt nærmere på alle fotos fra jubilæet, konstateres at Lærer Madsen og Fru Madsen OVERHOVEDET IKKE har forandret sig siden jeg gik/cyklede til FDF i præstegården, lærte råbåndsknob af Løkkegård, afgav væbnerløftet om "ret ryggen og tal sandhed" - bad fadervor med Provst Andersen - sang "jophejdi-jophejda,eventyr vi prøver på,jophejdiejda" - eller noget i den retning........... Tilbage til Fru Madsen (aus-bei-mit-nach-von-zu) - vi var vist ikke særlig søde ved hende???

Men hun LIGNER sig selv !!

Og Lærer Binderup, hold da op. Kan huske vi sammen spillede på "1.kålhold". Han sprang og løb som en gazelle -højre yderwing - til baglinien, hvor ingen kunne følge ham med hans lange skridt - godt indlæg - og, måske - scoring (helst mod Strandby !) For ikke at nævne FRU Binderup. Mon ikke alle drengene var lidt forelsket i hende? Jeg var (OG Erik Bøgh), indtil hun smed mig udenfor døren til klasseværelset - i sydgavlen - med de store vinduer - vistnok lige over lærerværelset (senere med kig til "Franks hal" - ham tænker jeg på lige nu).

Kan det ikke godt passe ? i 1967-68 ? Så kommer jeg selvfølgelig også til at tænke på min klasselærer i 9.- E.Fjeldal - desværre død nu. Han var en god lærer, gav mig klap på skulderen (måske første gang fra en lærer? Hmmmm), og gav, måske også flere i klassen?, en form for selvtillid, og tro på det "hele". Kaj Visti Lassen Jørgensen manglede ikke, heller ikke dengang, selvtillid. Han var nok den "klogeste" i klassen - måske i skarp konkurrence med Kirsten, eller Birgit? eller ??? Men Kaj takkede nej, trods adskillige opfordringer til Realen, da Boltrupgården OG Retsforbundet trængte til nyt ungt kød.

- Og der var Bette-Svend da - altid smilende - men hvad er nu det med den krykke? Var egentligt ikke klar over at han gik i klasse med min ynglingskusine Stine - som er gift med min fætter Svend (7-61) på mors side- Og fætter Svend gik i klasse med Jørn Olsen og selveste Sten Thomsen, som var "kongen", i skarp konkurrence med Leif Carøe, på serie 4 holdet, som var SÅ tæt på at rykke op i serie 3 - de sorte bluser, med forskellige farver bukser?, blev udskiftet til orange, selv strømperne var orange !! Åh, det var tæt på. Og Bus-Kaj sang for på: "Når VesterHornum spiller bold, så var det bedst om der var tolv, men elleve kan gå an, vi kiler på igen. Åhja åhja åhja".....osv osv. (gad vide hvordan Thorvald har det ?)

Ja, for pokker da, "minderne har man da lov at have, dem skal du aldrig, nej aldrig tage" Hvem der så end har lavet denne tekst? I- hvert- tilfælde ikke Seebach -altså Tommys søn - det kunne han ALDRIG finde ud af !!!

Mit bedste minde fra Vester Hornum skole, i skarp konkurrence med Fru Binderups engelskundervisning.......-og morgensang - og sløjd - og turen til Bornholm, er nok når vi gik, med Fjeldal i spidsen, ned til den RIGTIGE fodboldbane - og blev måske trukket som en af de første til 2 fodboldhold. Hu ha da da... Og mit værste minde, helt sikkert, da jeg sammen med Herluf og Ib blev "taget" i at ryge på drengetoilettet - af Lærer Madsen. (heldigvis ikke af lærer Larsen - ellers var jeg nok kommet til Vitskøl??)

Der var da også et glimt af Fru Knudsgaard (HED hun egentligt Kina?)-og hendes "lille" Peter - som ser helt godt/sund ud ! Åge Jensen - i døren selvfølgelig - også hvidt hår. Åge var vist, er måske stadigt?, ½ Flejsborg- ½ VH-er . Og ikke som Fam.Man - Brugs Anton - Svend og Ingrids Bent P. - Lærer Pedersen - Mona-Lisa - Gustavs Auto - Leif Bent og Jan Per - og sikkert et par stykker flere (ikke Mink Ejnar!) 1/1 Flejsborggensere.

Nu har jeg siddet og STIRRET på, ved ikke hvor længe, min gamle klasse (7-67). Hvem pokker er kvindemennesket nederst til højre? Og Kaj står garanteret på tæer, for han var da ikke højere end Søren. Sten gik da vist i Realen? Men, helt klart, især pigerne holder sig godt - til at være tæt på 60. Jens er faktisk en pæn fyr med HVIDT hår. Og Erik ligner, som altid, en der lige har vundet i lotto.

Nå, nok nostalgi. Men bare at se de to lyseblå søjler ved indgangspartiet på en af arkitekt Fischers (fra Lemvig- sølvgrå Rower -i grøn lodenfrakke , knæstrømper og lædersko) centralskoler i det nordjydske, vækker minder. F.eks da.............nej, det slipper du for.

Skulle min lillesøster (årgang 59) ikke giftes den 21.august 2010, ville der helt sikkert have været 3 gamle elever flere til jubilæet. Min lillebroder (årgang 56-som vistnok en Bøgh?)- og min storesøster (årgang 51-som Gitte Bøgh). Desværre er min storesøster, alt for tidligt, kommet på plejehjem. Besøger hende hver torsdag, og hun har det, efter omstændighederne, godt. Nå, det var et sidespring. Men det kunne nok have været hyggeligt at deltage i jubilæet. Dog mangler der en del af dem man svagt kan huske fra ens skolestart. Gad vide hvor de er?

Til slut; mange hilsner fra en elev, som startede i Flejsborg i Betteklasse (1.-3.) om formiddagen, og stuurklasse (4.-5.) om eftermiddagen, med lærer Pedersen/onkel Egon, som eneste lærer. Herefter med Thorvalds bus til Vester Hornum (6.-7.-8.-9.)

Hils alle.

Venlig hilsen Per (lykkelig gift med den samme kæreste i snart 38 år, og har 3 dejlige unger)
- og hvis du tror jeg er typen der skriver lange julebreve, er det helt forkert.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Flyvemaskinefabrik i Vester Hornum

Jo - det er ganske vist... At der engang var en mand i Vester Hornum, som byggede sin egen flyvemaskine. Manden (navn ukendt indtil videre) havde autoværksted på Hovedgaden 16 (Svane Kroen). Da flyvemaskinen skulle prøveflyves på markerne bag værkstedet, larmede den så meget, at naboens kalve løb ud af deres indhegning. Om flyvemaskinen nogen sinde kom i luften vides ikke....

På Hovedgaden 38 (hvor Bo og Anne Mette bor) har der tidligere været henholdsvis kommunekontor og lægepraksis.

Der hvor Svend Anker i dag har sin smedeforretning, har der tidligere været barbersalon. Barberen hed Skadhauge.

Det gamle forsamlingshus lå cirka der, hvor Birgitte og Hans Warming bor i dag.

Hovedgaden 68 hvor Charlotte og Tommy bor, boede Stop-Anna engang. Hun blev kaldt sådan, fordi rutebilerne stoppede der. Det var også der rutebillerne afleverede og hentede pakker. Hos Stop-Anna kunne man bl.a. købe blade, cigaretter og slik.

Disse sjove brudstykker af Vester Hornums historie var noget af det, der blev snakket om, da der torsdag den 5. februar 2009 var lokal historisk hyggeaften på V. Hornum skole.

 
Anker Tønning